fallback

ЕЦБ обмисля дали да инвестира резерви в юани?

Дори да се реши на тази стъпка, банката ще започне с малки покупки най-рано след година, споделят запознати пред Bloomberg

15:21 | 11.10.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка ще обсъди на срещата си следващата седмица дали да започне полагането на основите за добавяне на китайския юан към своите валутни резерви, споделят двама запознати пред Bloomberg.

Членовете на управляващия орган на банката, които се събират във Франкфурт на 15 октомври, ще обсъдят такава стъпка, смятат анонимните източници на агенцията. 

Ако ръководителите в крайна сметка решат да купуват китайска валута, първоначалните покупки ще бъдат малки, като ще започнат най-рано след година.

Такава мярка от страна на ЕЦБ ще отбележи важна стъпка в интернационализацията на китайската валута. Макар Китай да e втората по големина икономика в света, юанът не е сред основните чуждестранни резервни активи, според данни на Международния валутен фонд. Лидер е щатският долар, в който са деноминирани 61% от резервите.

Говорейки вчера във Вашингтон, бившият президент на Bundesbank Аксел Вебер прогнозира-по-голяма международна роля на юана. "Популяризирането на юана ще бъде голям фактор", каза той. "Ще има поскъпване на валутата."

Евентуалният ход на ЕЦБ идва на фона на усилията на световните централни банки да утъпчат пътя за валутата на Китай след серия от суопови споразумения за спешна ликвидност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 11.09.22 г.
fallback